2023-04-15 | RCS1 – Alkmaar | 61-25

Rugbyclub wint de kampioenswedstrijd

Afgelopen zaterdag had Rugbyclub Spakenburg bezoek van de Alkmaarse rugbyclub op de Vinken. Bij een winst met een minimaal verschil van 3 try’s kon Spakenburg zich die dag verzekeren van het kampioenschap.

Binnen 3 minuten was het al raak voor de lokale rugbyclub. Spakenburg kon met een try van Ruben Ruizendaal de score al openen en benutte ook zelf de conversie tussen de palen 7-0. Alkmaar wist echter binnen enkele minuten alweer te antwoorden. Waar Spakenburg alweer stond aan te vallen wisten de heren uit Alkmaar de bal in de lijn te onderscheppen, met een flinke sprint gingen ze er vandoor en gaf de nummer negen van Alkmaar toen ze hem in konden halen een tacktisch kickje richting het try gebied, Alkmaar wist die bal onder controle te krijgen en te drukken achter de trylijn. 7-5. In de 12e minuut was het wederom Alkmaar die hun score verder konden uitbouwen met een try. 7-10. Spakenburg was hierdoor even weer wakker geschud en lieten dit zien in de 15e, 18e en 21e minuut met 2 try’s van Gideon van Kleij en 1 try van Jaap Duijst. Ook alle 3 de conversies werden raak geschoten door Ruben Ruizendaal waardoor Spakenburg in dit korte tijdsbestek ineens 28-10 voor stond. In de 28e minuut kreeg Alkmaar een penalty welke ze met een kick tussen de palen benutte. 28-13. In de laatste 10 minuten voor de rust kon Arie-Tjerk Schultz en Gideon van Kleij beide nog een score mee pakken en met 1 conversie van Ruben Ruizendaal ging Spakenburg met een ruime 40-13 voorsprong de rust in.

In de tweede helft kon Spakenburg de score snel verder uitbreiden. Na een gewonnen scrum van Spakenburg kreeg de nummer 8 Paul Laban de bal in zijn handen en was niet meer te stoppen door Alkmaar. Inclusief de conversie van Ruben Ruizendaal stond er ondertussen 47-13 op het scorebord. In de 47e minuut was het raak voor Alkmaar, na een gewonnen line-out ging Alkmaar er vol voor, een klein kickje over de verdediging werd niet goed gevangen door Spakenburg en bikte gunstig voor Alkmaar welke de bal zo weer op kon oppakken en onder de palen te drukke, ook de conversie werd raak geschoten door de gasten. 47-20. Spakenburg antwoorden daarop meteen weer, na de kick veroverde Spakenburg meteen weer de bal en na 2 opgezette fases ging deze de hele lijn door en weer terug naar Ruben Ruizendaal die de actie af kon maken en wederom de bal na de try weer tussen de palen schoot. 54-20. Alkmaar liet het hier echter nog niet bij zitten en konden vrij snel alweer antwoorden in de 53e minuut 54-25. Waarop ook Spakenburg meteen weer vol in de aanval ging na een gewonnen scrum pakte Paul Laban de bal op en gaf deze over aan Gideon van Kleij die al goed op snelheid was. 5 meter voor het try gebied konden ze hem nog net tegenhouden, met 2 fases kon uiteindelijk Krijn Twigt de actie afmaken met een try. Ook deze conversie werd raak geschoten door Ruben Ruizendaal. 61-25. In de laatste 25 minuten kwamen beide teams nog regelmatig aankloppen bij elkaars try gebied maar kwamen uiteindelijk niet meer aan scoren toe. In de 80ste minuut floot de scheidsrechter uit Den Helder de wedstrijd af en kon het grote feest beginnen. RugbyClub Spakenburg is kampioen geworden in de 3e klasse noord-west. Omdat de hogere klasses kleiner worden dit jaar zal Spakenburg niet automatisch promoveren. Hier zal nog een promotie wedstrijd voor gespeeld moeten worden welke plaats zal vinden op zaterdag 20 mei.

Bekijk de volgende 50 foto's >> Fotografie: Niels van Kesteren
Link naar: Google Photos