2023-11-25 | Hilversum 1 – Spakenburg 1 | 15-26

Spakenburg maatje te groot voor Hilversum

Eindelijk was het zo ver: zaterdagmiddag stond de derby tussen veelvoudig landskampioen Hilversum en het naar de tweede klasse gepromoveerde Spakenburg op het programma.

De streekderby kende vooraf een Pikant karakter. Vorig seizoen immers maakte een groot aantal spelers de overstap van Hilversum naar Spakenburg. De vraag was hoe dit zou uitrukken op het veld. Daar werd duidelijk dat de rugbyers uit Spakenburg op dit moment een maatje te groot zijn voor die van Hilversum.

Het was Spakenburg dat het spel bepaalde en na een klein kwartier was het de Japanner Shuki Konishi die de score opende. Oud HiIversummer Daan Strang schoot daarop de conversie tussen de palen. Hilversum kon via een strafschop 3 punten pakken, maar al snel wist Konishi de trylijn weer te vinden. Nu schoot Strang alleen tegen de paal: 3-12. Het overwicht van de bezoekers werd op sportpark Berestein in de laatste minuut van de eerste helft verder in de score uitgedrukt. Via een try van Ruben Ruizendaal en wederom goed schopwerk van Strang werd het 3-19.

De tweede helft werd de thuisploeg in het eigen 22 meter gebied vastgezet, maar de Spakenburgers verzaakten keer op keer om opgelegde kansen in punten om te zetten. Pas na een ruim uur spelen zorgde Ruizendaal met zijn tweede try en Strang met nog maar eens een tweepunter voor een 3-26 tussenstand.

De laatste tien minuten waren voor de thuisploeg. Bij Spakenburg werd veel gewisseld, wat de ploeg geen goed deed. Een gemiste tackel maakte dat de Hilversummers de stand wat dragelijker maakten: 10-26. Daarna moesten de gasten het met een man minder doen na een te gevaarlijke tackle. En een paar minuten later moest zelfs een tweede speler van Spakenburg het veld verlaten vanwege gevaarlijk spel. Hierdoor kon Hilversum in de laatste minuut de eindstand op 15-26 brengen.

Het was een geflatteerde uitslag gezien de verhoudingen op het veld. Op scherp blijken die overigens niet gezet door de verhuizing van een aantal spelers. De derby verliep zo[1]als een rugbywedstrijd hoort te verlopen: sportief en respectvol. Mede door het fluiten van voormalig internationaal scheidsrechter Michael Asmann, die de spelers een lesje spelregels leerden op het veld.

Konishi was de man van de wedstrijd, maar ook hij bleef na afloop bescheiden. De Japanner speelde voor zijn land in het nationale team onder 18 om vervolgens in Nieuw-Zeeland in de hoogste divisie aan de slag gaan. Het is dan ook maar zeer de vraag of hij voor Spakenburg behouden kan blijven.

Na afloop van de wedstrijd kon Mickey Li, de enige Hilversummer die vorig seizoen in de hoogste klasse tot de basis behoorde, alleen maar uitbrengen: „Ik heb genoten. Het was een harde wedstrijd, maar fair.” Spakenburgcoach Krijn Twigt wilde na de overwinning van zijn ploeg geen verkeerd woord horen over het spel van zijn team. Ook dus niet dat hier nog behoorlijk aan gesleuteld moet worden om zijn team in de tweede helft van de competitie in staat te stellen de eerste plaats te behouden.

Bron: De Gooi en Eemlander
Verslag: Piet van den Deijssel