Skip to content
Datum:
Categorie:
▼ Vorige wedstrijd RCS1

▼ Volgende wedstrijd RCS1

▼ Vorige wedstrijd RCS2

▼ Volgende wedstrijd RCS2

▼ Vorige wedstrijd Dames 1

▼ Volgende wedstrijd Dames 1

Wij zetten het WK rugby in de schijnwerpers

Het WK rugby wordt dit jaar van 8 september tot en met 28 oktober gespeeld in Frankrijk. Titelverdediger is Zuid-Afrika, dat in 2019 in de finale in Japan Engeland versloeg met 32-12.

Rugbyclub Spakenburg brengt vandaag dit WK in alle Spakenburgse huiskamers door de verspreiding van een A2-poster (bekostigd door een aantal trouwe sponsors en gedrukt door De Bunschoter) met daarop het complete speelschema.

Rugbyclub Spakenburg wil op deze manier de interesse in de rugbysport vergroten en hoopt hierdoor nieuwe leden te werven.

Een uitgebreid artikel over dit WK en de fraaie poster leest u in De Bunschoter van 6 september 2023.

Rugbyclub Spakenburg zet WK rugby in de schijnwerpers

De mondiale deelname aan rugby neemt toe, met een opmerkelijke stijging van elf procent in 2023 en bereikt 8,46 miljoen spelers, nu de sport een opmerkelijke comeback maakt na de onrust veroorzaakt door de coronapandemie. Uit nieuwe gegevens vrijgegeven door World Rugby blijkt dat de rugbysport over de hele wereld een exponentiële groei doormaakt. In het post-pandemische tijdperk is maar liefst 57 procent van de rugbyspelers nog geen tiener, wat de aantrekkingskracht van het spel onder de jongere generatie onderstreept. Het is indrukwekkend dat 24 procent van deze pre-tienerdeelnemers meisjes zijn.

Ook Rugbyclub Spakenburg (RCS) ziet het ledental explosief groeien. Rugby is booming. Reden voor RCS het komende WK rugby in Frankrijk te promoten door middel van de uitgifte van het speelschema van het toernooi, dat vandaag bij deze krant zit. Patrick van Rossum, die ook een stukje PR doet bij de club: „Op die manier hopen we het rugbyvuurtje onder de lokale bevolking nog meer aan te wakkeren.”

Het WK rugby 2023 wordt gespeeld van 8 september tot en met 28 oktober in negen verschillende stadions in heel Frankrijk. Enkele van de bekende stadions die het toneel zullen vormen voor de wedstrijden zijn het Stade de France in Parijs, Stade Vélodrome in Marseille en het Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Étienne. De overige stadions staan in Lille, Nantes, Lyon, Bordeaux, Toulouse en Nice.

In 51 dagen worden 48 wedstrijden gespeeld. Het is de 10de editie van de World Cup, die precies gespeeld wordt tweehonderd jaar na het ontstaan van de sport in 1823. Titelverdediger is Zuid-Afrika, dat in 2019 in de finale in Japan Engeland versloeg met 32-12. Het was de derde wereldtitel voor de Springbokken.

Poster

Rugbyclub Spakenburg brengt vandaag het WK in alle Spakenburgse huiskamers door de verspreiding van een A2-poster (bekostigd door een aantal trouwe sponsors en opgemaakt en gedrukt door De Bunschoter) met daarop het complete speelschema. „Deze poster wordt huis aan huis bezorgd met de Bunschoter en we hebben hem ook naar al onze sponsors verzonden.”

Patrick geeft aan dat RCS daarmee inhaakt op de promotiecampagne die Rugby Nederland is gestart om de bekendheid van de rugbysport te vergroten. „Rugby is een sport met veel normen en waarden. Wij willen laten zien waar rugby voor staat en op die manier de interesse te wekken van potentiële leden. Wereldwijd groeit de sport hard, maar in Nederland blijft de sport nog altijd, ook in de pers, onderbelicht. Als het WK-voetbal wordt gespeeld wordt vooraf altijd een WK-poster met het speelschema gepresenteerd. Het leek ons een goed idee dat nu ook met het WK-rugby te doen. Op de poster hebben we na contact met Ziggo ook alle uitzendtijden op de tv van de duels vermeld.”

Patrick organiseert op de rugbyclub altijd een pool als het WK-rugby er is. Daaraan doen zo’n zeventig man mee. „We trekken het daarom nu breder. De posters kunnen onder andere worden opgehangen op scholen, kunnen ze met de klas de uitslagen invullen, waardoor ze wellicht warm gemaakt worden voor de rugbysport.”

Jeugdafdeling

RCS timmert zoals bekend de laatste jaren flink aan de weg. „We hebben inmiddels een flinke jeugdafdeling, één van de hardst groeiende van Nederland. Ik ben zelf coach van de Benjamins, de op één na jongste groep. Dit seizoen gaan we met maar liefst twee teams van deze leeftijdscategorie de competitie in. In het verleden waren we al blij als we twee spelers hadden bij de Benjamins.”

Op de vraag of de bemensing bij de jeugdteams rond te breien is, antwoordt Patrick: „Dat lukt goed. Bij de rugbyclub heerst wel de sfeer: voor en met elkaar. De bottleneck zit meer bij een extra veld. Dat hebben we echt nodig om die groei niet te laten stagneren.”

Zelfs bij de dames heeft de club een volledig team. Die tak groeit dus ook hard, maar dat geldt eveneens voor de senioren bij de mannen waarmee we dit seizoen ook met twee teams de competitie ingaan. „Er komen ook jongens van buitenaf bij ons spelen, omdat we als club gepromoveerd zijn en bekend staan als een heel gezellige club. We zitten als club geweldig in de lift en we hopen dat door de aandacht voor het WK de groei nog een extra boost krijgt.”

Tijdens het WK (met uitzondering van de zondag) is iedereen welkom om de wedstrijden te komen kijken bij de rugbyclub op De Vinken. Patrick: „Er hangen drie grote schermen waar onder het genot van een hapje en een drankje men toprugby kan zien. De meeste topwedstrijden zijn ’s avonds en op de zaterdagen. Op de zaterdagen zien de bezoekers eveneens de wedstrijden op De Vinken, want dan worden ook gewoon competitiewedstrijden gespeeld. Iedereen is van harte welkom en kan dan ervaren dat we een club zijn van en ‘met elkaar’. We zeggen altijd: ‘Samen zijn we de club’. We hebben ook een dag waarop we onze sponsors collectief uitnodigt hebben een wedstrijd te komen bekijken. We hebben een bestand van ruim honderd sponsors, ongekend in de rugbywereld in Nederland.”

Patrick laat weten dat de club tijdens het WK ook nog een promotiecampagne langs de weg gaat doen, in navolging van de borden met daarop de slogan: ‘Je bent nooit te jong om op rugby te gaan’. „In die nieuwe campagne zijn op de borden allemaal foto’s te zien waarop duidelijk wordt dat rugby echt voor iedereen is: van de jongste jeugd tot de oudste senioren.”

Patrick geeft tot slot aan dat Rugby Nederland veel aan promotie doet en dat RCS als club daarbij wel één van de voorlopers is. „Want zo’n poster zie je nergens in Nederland.”

(Bron: De Bunschoter 6 september 2023)

Download hier de poster als PDF

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top